Haşereler
Ücretsiz Kontrol
Teklif İste

Akrep

Akrep haşeresi kendisine gelebilecek tehlikeleri sezdiğinde, korunma içgüdüsü ile sokar. 400 milyon yıldır dünyada var olan bu haşere çok zehirlidir. Soktuğundan hayati tehlike riski taşıyabilir. Bu nedenle akrepten kurtulmak şarttır ve akrep ilaçlama firmaları ile irtibat kurulmalıdır. Dünyada akrebin 1.300 türü bulunmaktadır ve Antartika dışında dünyada her yerde yaşayabilir. Bu haşere görünüş itibarı ile değişikliğe uğramadan günümüze kadar gelebilmiştir. Hatta çok eskiden daha büyük boyutlarda olduğu söylenmektedir.

İnsanı soktuğunda hayati tehlike oluşturabilen akrep ile mücadele için asla gecikilmemelidir. Akrep ilaçlama ile sağlığınızın güvence altına alınması şarttır. Bu canlılar kırmızı, siyah, kahverengi ve sarı, mavi renklerde görülürler. Boyları ortalama 5 cmdir ancak bu durum türlerine göre değişebilmektedir. Gündüzleri pasif yaşarlar, geceleri aktiftirler. Bu canlının yağmur, sel, doğal afetler nedeniyle yuvası bozulduğunda kendisine depo, toprak altı, odun yığını, ot yığınları altınlarına yeni yuva yapar. Bu arada evlerin içlerine de gelebilmektedir. Evlerimizde ise yorgan, yastık altlarına, ayakkabı içlerine saklanabilmektedir. Görüldüğü anda edilecek müdahaleler karşısında sağlık sorunları yaşanabileceğinden profesyonel akrep ilaçlama firmaları tarafından yardım alınması daha sağlıklı olacaktır. Bu haşere böcek yiyerek yaşamını sürdürür.

Akrep sokması kişinin hassasiyetine bağlı olarak reaksiyon gösterir. Kalp ve solunum rahatsızlığı olan insanlar bu duruma maruz kaldığında diğer kişilerden daha fazla etkilenir.Akrep sokması eğer kemikli yere gelmişse fazla bir etkisi olmaz. Bu canlının tüm türleri merkezi sinir sistemini etkileyen zehre sahiptir. En zehirli olanı ise, kum akrebidir. Kum akrebi, gözleri görmediği halde ayağında bulunan güçlü algılama sistemi sayesinde avının yerini tespit edebilir. Çöl akrebi ise, en ufak titreşimleri bile algılama yeteneğine sahiptir. Bu canlının karın bölgesinde 8 tane nefes deliği vardır, ağız yapısı küçüktür. Bu nedenle yakaladığı avını yemesi uzun sürer. Bu duruma bağlı olarakda avını ağzından salgıladığı enzimlerle yolula parçalayarak yer. Bu haşerenin vücut yapısı dirençli olduğundan 2 gün su altında kalabilmektedir. Ciddi tehlike demek olan akreplerden kurtulmak için akrep ilaçlama yaptırılması oldukça büyük önem taşımaktadır.

Yapılan bir deney sonucunda akrebin 3 hafta buz kalıbına konmasından sonra çıkartılıp buzu eritildiğinde canlandığı görülmüştür. Akreplerin güçlü dayanıklı bir kabuk yapısı vardır ve bu sayede radyasyon ışınlarına karşı bile korunma sağlar. İnsanlar radyasyona 600 rads dayanabilirken, bu canlı 40.000-150.000 rads dayanabilmektedir. Önde bulunan kıskaçları yardımı ile toprağı kazıp altına girebilir ve buralara yuva yapabilir. Daha çok kırsal kesimlerde rastladığımız bu haşereler kesinlikle hafife alınmamalı, akrep ilaçlama yaptırılarak bu alanlar temizletilmelidir. Akrepler karın bölgesinde bulunan 4 adet ayakları sayesinde hem yürür hem duvara tırmanabilirler. Tehlikede olduğunu hissettiği anda kuyruğunu kıvrık hale getirir, sırtına doğru eğer ve saldırgan pozisyonunu alır. Akrebin bu hareketine ölüm spraliadı verilir. Akrebin kuyruk kısmı denilen bu bölümde iğnesi, iğnesinin biraz geri kısmındaki torbada zehir bulunur. Bu canlı zehir bırakacağı zaman kaslar torbayı sıkıştırır, zehrin fışkırmasını sağlar. Ortadoğu, Meksika Kuzey Afrika'da dünyanın en zehirli akrebi yaşar. Androctonus australis ismi verilen ve Sahra'da yaşayan akrep çok zehirlidir. Bu canlı insanı soktuğu anda 7 saat gibi bir zamanda öldürebilir. Akrep soktuğu zaman zehri sinir sistemini felç eder, solunum yavaşlar, kalp krizine neden olur. Tümünün zehri insanı öldürmese bile insan bedenine büyük bir acı ve yanma hissi vermektedir. Bu nedenle akrep ile mücadele edecek kişi bireysel hareket etmemeli uzman akrep ilaçlama şirketleri tarafından yardım almalıdırlar.

Genellikle yalnız yaşayan akrep çiftleşme zamanında bir araya gelir. Erkek ve dişi kuyruklarını birbirine dolar ve saatlerce dans eder. Erkek akrep dişisini, spermalarını bıraktığı toprağı kazarak koyduğu yere sürükler ve dişisinin döllenmesine yardımcı olur. Eğer erkek, hızlı davranıp oradan uzaklaşmaz ise dişi akrebe yem olabilir. Yumurtalarda yaklaşık 60 yavru meydana gelir. Dişi akrep yavrularını 1 hafta sırtında taşır. Zamanı geldiğinde sırt kabuğunu açar ve yavrular dışarıya çıkar. Yavrusunun ayağında tırnak bulunmaz, vantuz vardır ve bu sayede annelerinin sırtına rahatça tırmanabilirler. Akreplerin sayıların artmasına izin verilmemelidir. Akrep ilaçlama ile buna engel olunarak daha sağlıklı alanlarda yaşanması mümkündür.

Akrep çok değişik koşullarda yaşayabilen bir canlıdır. Yüksekliği 500mt olan bir dağın tepesinde yaşayabildiği gibi toprak altında da yaşayabilmektedir. WHO (Dünya Sağlık Örgütü) açıklamasına göre dünyada her yıl 500'den fazla insan akrep sokması sebebi ile hayatını kaybetmektedir. Evinizde veya iş yerinizde akrep problemi yaşadığınızı derhal akrep ilaçlama yaptırmanız gerekmektedir.

Akrep ilaçlama sıvı ilaçlar uygulanılarak gerçekleştirilmektedir. Çünkü en etkili ilaçların kullanılarak gerçekleştirildiği ilaçlama tekniği sıvı ilaçlamalardır. Bu teknik her tür açık ya da kapalı alan için gerçekleştirilebilir. Kapalı alanlarda yapıldığında gıdaların saklanması alınması gereken en önemli tedbirdir. Aksi halde ilaçların insanlarla direkt ya da dolaylı şekildeki temasları ardından zehirlenmeler ya da solunum yolları rahatsızlıkları gibi sağlık sorunları görülebilmektedir. Bu nedenle akrep ile mücadele bilinçli olarak yapılacak ilaçlamalar ile gerçekleştirilmelidir.

Akrep sokmasından sonra görülen bazı reaksiyonlar.
*Üşüme, giyecek arama, sayıklama, sesten rahatsızlık duyma.
*Yemek yeme ve yutma sorunu.
*Konuşmakta güçlük çekmek.
*İdrara çıkmada güçlüğü çekmek.
*Sokulan yerde yanma, ağrı hissi.
*Bacak bükememek, yürümede zorluk çekmek.

Akrep sokmalarına karşı önlem:
*Akrebe çıplak elle dokunmayın.
*Dış ortamlarda, açık arazide çıplak zemine yatılmamalı.
*Bölgenin akreplerinin zehirli olup olmadığı iyi öğrenmekte fayda vardır.

Akrep sokması sonrası yapılması gerekenler:
*Akrep sokması sonrası sokulan yerin 3-4cm yukarısı sıkıca bağlanmalı, kalbe giden kan akışı yavaşlatılmalı.
*Akrebin soktuğu bölgeye soğuk pres uygulanmalı.
*Hareket edilmemeli, yara temiz tutulmalıdır.
*Panzehir çok ciddi olmayan durumlarda uygulanmamalı.
*Çocuklarda akrep sokması durumunda, 24-48 saat arası hastanede gözetim altında tutulmalıdır.

Sorunuz mu Var

Bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.

İletişim Bilgileri